Saturday Nov 26, 2022

#6 - Gør noget: Bange børn ser liveselvmord i algoritmeland

Aflyttet har talt med psykolog og børnesagkyndig David Madsen fra netværket Tech & Trivsel, der består af en række eksperter i børn og skærmbrug. Tech & Trivsel har i denne uge skrevet et opråb til politikerne: 'Gør digitalisering og dens negative bivirkninger til et tydeligt fokus på tværs af ministerier. Påtag jer at finde veje til at regulere og begrænse børn og unges skærmbrug’, skriver de i Altinget. 
- Jeg har siddet og talt med en 15-årig, der har siddet og set et live-selvmord på nettet. Det var ikke noget han havde valgt, han blev trukket derover af algoritmerne, fortæller David Madsen. 
Netværket har foreslået 9 initiativer til politikerne, der bør indføres så hurtigt som muligt, heriblandt forbud mod ‘dark patterns’ på sociale medier, og at der ikke skal udleveret iPads og Cromebooks til elever før 7. klasse samt at mobiltelefoner og computere smides ud af klasserne i folkeskolen, og at man hæver aldersgrænsen for at være på sociale medier til EU-niveau: I danmark må du være 13 år - i EU: 16. 
 
Da NemID blev svært
 
Aflyttet har også talt med programmør og it-ekspert Poul-Henning Kamp, der har gennemgået de dokumenter som Danmarks Radio via aktindsigt fik ud af NETS og Digitaliseringsstyrelsen omkring det nedbrud af NemID, der fandt sted mellem den 22 og 26 juni denne sommer, hvor NemID var nede, som i HELT nede. 
- Der er mange ting, der ikke er gjort fornuftigt, og hvis vi skal lære noget af det her, så skal vi have en IT-haverikommission, så vi kan lære noget, siger han. 
 
Links:
Tech & Trivsels opråb til politikerne: https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/opraab-fra-eksperter-digitaliseringens-skyggesider-skal-i-fokus-i-kampen-mod-mistrivsel
 
Poul-Henning Kamps Blogindlæg om NemID nedbrud 1: https://www.version2.dk/holdning/nemid-nedbrud-12
NemID nedbrud: 2: https://www.version2.dk/holdning/nemid-nedbrud-22

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20221013