Saturday Oct 29, 2022

Aflyttet #4 - Whistleblowerne: Paranoia, forfølgelse og kommissioner

Aflyttet har talt med Eva Flyvholm, tidligere forsvars- og udenrigsordfører I Enhedslisten om, hvorfor hun vil have endnu en kommissionsundersøgelse af den såkaldte FE-sag, og hvorfor hun mener, det er vigtigt, at tidligere regeringer, her især regeringen under Lars Løkke, også kommer med i den undersøgelse. 


FE-sagen startede som bekendt med en whistleblower, der gik til Tilsynet med Efterretningstjenesterne med anklager om samarbejder med amerikanerne og misbrug af overvågningsdata mod danske borgere – og sågar mod et medlem af Tilsynet selv, og denne fjerde udgave af Aflyttet hos Radar står i whistleblowernes tegn. Vi taler om Chelsea Manning, der lækkede bunker af data til Wikileaks for at fortælle om, hvad der foregik i Irak, og blev afsløret af en hun chattede med. Hun kom i fængsel og skiftede køn og navn, og nu har hun skrevet en selvbiografi, Readme-Txt hedder den, og den bliver anmeldt i Aflyttet og på Radar. 


Den anden Whistleblower er dansk. Han hedder Anders Kærgaard, og han var også efterretningsanalytiker i Irak, og han reagerede først på noget han så, da han kom hjem til Danmark igen, fordi det forsvar, han ellers elsker ikke ville indrømme, de havde begået en fejl, og så gik han til en advokat og til pressen, og så blev alle hans venner meget sure på ham. Det er faktisk præcist ti år siden nu, at sagen om Operation Green Desert første gang ramte forsiderne, så derfor ser vi lige tilbage. For det er ikke slut endnu, i hvert fald ikke for Anders Kærgaard, der stadig er plaget af sagen.

LINKS: 
Readme.txt: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2022/10/chelsea-mannings-historie-enormt-spaendende-erindringer-altid


Mannings mest eksplosive læk:

Collateral Murder:

https://www.youtube.com/watch?v=HfvFpT-iypw

Operation Green Desert – en lækket video:

https://www.youtube.com/watch?v=pHCTbxcaBkQ

RADAR om ny kommission: https://radarmedia.dk/partier-aabner-for-at-ny-fe-undersoegelse-skal-omfatte-lars-loekkes-regeringer/


RADAR om ny kommission:

https://radarmedia.dk/partier-aabner-for-at-ny-fe-undersoegelse-skal-omfatte-lars-loekkes-regeringer/

 

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20221013